REMBRANDT Van Rijn (1606-1669).

Onze beroemde Rembrandt van Rijn heeft zeker connecties met Gouda. En dat siert hem niet.

Rembrandt hield nogal van het vrouwelijke geslacht. Hij heeft in zijn leven met drie vrouwen een relatie gehad. Saskia Uylenburgh, Geertje Dirckx en Hendrikje Stoffels. Saskia schonk hem zijn zoon Titus. Een van zijn 4 kinderen die langer is blijven leven. Zijn vrouw Saskia overleed snel na de geboorte van haar zoon, aan tbc.

Geertje kwam bij Rembrandt in dienst als droge min, kindermeisje. De relatie werd al snel inniger, Geertje werd wel omschreven als” wat klein van persoon, maar welgemaakt van wezen en poezel van lichaam”. Rembrandt schonk haar zelfs de juwelen van Saskia die voor Titus voorbestemd waren.

Geertje hoopte op een huwelijk met Rembrandt maar Hendrickje Stoffels, zijn nieuwe vlam, stak daar een stokje voor. Geertje pikte deze “ontrouw” niet en sleepte de kunstenaar voor het gerecht. Het Amsterdamse Huwelijkskrakeelkamer. Rembrandt ontkende trouwbelofte en bood F 160,- alimentatie aan.  De kamer maakte daar F 200,- van. Nadien maakte Geertje de juwelen van Saskia te gelde, zeer tegen de zin van Rembrandt in. Samen met de broer van Geertje maakte Rembrandt een plan om Geertje naar het Tuchthuis in Gouda te verbannen. En dat lukte. Geertje heeft ongeveer 5 jaar in Het Tuchthuis in Gouda gezeten. Een van Geertjes vriendinnen Trijn Jacobsdr. kreeg er lucht van waar zij verbleef en kreeg het voor elkaar Geertje  uit het Spinhuis in Gouda vrij te krijgen. Dit op 16 mei 1655. Ondanks het verzet van Rembrandt. De schilder was zo goed als failliet en zal de kosten van Geertjes opsluiting waarschijnlijk ook niet meer betaald hebben.

Fin. genoegdoening kreeg Geertje niet door het failliet zijn van Rembrandt. In 1656 is Geertje overleden. Geertje is waarschijnlijk in Edam begraven. Ter nagedachtenis ligt er een bescheiden zerkje in de Grote Kerk van Edam.

De slider heeft beelden van de Grote Kerk in Edam met een afbeelding van de kleine zerk van Griet.